RECEPTEN

Lekker om zelf thuis te maken

***

Appeltaart

Volgens traditioneel recept

Benodigdheden deeg:

  • 225 gram roomboter ongezouten
  • 2 middelgrote eieren (alleen het eiwit, en het eigeel bewaren voor het vlechtwerk van de taart)
  • 150 gram basterdsuiker
  • 150 gram cakemeel
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout

Benodigdheden vulling:

  • Ruim 2 kg Jona Gold appels (tenminste 10 appels)
  • Merg van 1 vanillestokje (stokje opensnijden en het merg eruit schrapen)
  • 3 flinke theelepels kaneel
  • Rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 100 gram fijne suiker

Bereiding:

Topping: apart erbij serveren: ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een opscheplepel fijne suiker en een snufje kaneel.

Verder nodig: een groot appeltaartblik en een stuk bakpapier, wat je in het bakblik legt en gebruikt als buitenkant van de taart.

Geheim van de taart is TIJD

Appels een avond van te voren schillen en laten intrekken met alle hierboven genoemde ingrediënten.

De volgende dag:

Het deeg kneden met niet te zachte boter en met koude handen. Dit is beter want anders gaat het deeg plakken.

Gebruik twee/derde ongeveer van het deeg om de bodem en de zijwanden van het bakblik te bekleden. Nu de vulling laten uitlekken (vergiet) en een beetje van het vocht bewaren in een klein kopje (restje wat stroperig is).

Het appelmengsel nu vullen op de bodem en deze komt tot vrij hoog tegen de zijwand.

Tenslotte de bovenkant van de taart maken door reepjes te snijden over de appels zodat een fraai vlechtwerk ontstaat. Ik strooi altijd wat meel/bloem op mijn werkblad zodat het deeg gemakkelijk op te pakken is. Als laatste maak je de taart af door de 2 eierdooiers te vermengen met het kleine beetje kaneel/suiker /appelvocht wat je achter hebt gehouden.

Nu de taart in een voorverwarmde oven gedurende 2 uur en een kwartier op 120 graden af bakken. Nu is iedere oven anders maar ook bij het bakken is TIJD het grootste geheim. Zo ontstaat een harde korst en is de vulling mooi zacht en smakelijk. Kijk naar de kleur en jij  bepaald hoe donker je de taart afgebakken wilt hebben….

De slagroom vlak voordat je de taart uitserveert opkloppen (luchtig met een garde en als je het met de hand doet dan in een koude mengkom steeds “achtjes” draaien. Zo heb je de allerlekkerste slagroom en blijft ook lang opgestijfd in de koelkast.

VEEL BAKPLEZIER

Het appeltaart recept van Janine Quispel

Mosselquiche

Voorjaarsrecept
  • 8 plakjes diepvriesbladerdeeg (of een rol in de koeling)
  • 20 gram boter
  • 4 lente-ui in ringen gesneden
  • 1 winterwortel in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
  • 1 kleine prei in kleine stukjes gesneden
  • snufje kerrie
  • zout en peper
  • 2/3 el fijngesneden bladpeterselie
  • 300/500 gram mosselen (gekookt en uit de schelp gehaald)
  • 3 eieren en 2 dl slagroom

Bereiding:

Rol het bladerdeeg uit in een ingevette quicheschaal. Prik de bodem gelijkmatig met een vork en zet in de koelkast tot gebruik.

Bak de lenteui, de winterwortel, prei en bleekselderij 4 minuten in de boter en roer daarna de gekookte mosselen erdoor. Breng op smaak met peper, zout en kerrie.

Verdeel dit nu over de bodem van de quicheschaal die belegd is met het bladerdeeg.

Klop de 3 eieren met de slagroom goed los (met garde of staafmixer) en ook nu weer op smaak brengen met peper en zout, en roer tenslotte de bladpeterselie ook door het eiermengsel.

Giet het eiermengsel over de mosselen en bak de quiche in 25 minuten gaar op 200 graden .

Heerlijk om uit te serveren bij een mooi glas witte wijn, als borrelgerecht, als voorgerecht maar ook met een klein (mosterd) soepje erbij als een volwaardige maaltijd

Bon appetit!

Mosselquiche